Nur Afifah Bt Anuar

Seorang yang simple n sgt3 pramah.. :)

Tuesday, March 18, 2014

Just saying

Assalamualaikum wbt... :)

Hai semua..lama betul fifah tak update kat blog ni...and i was thinking what kind of topic that i want to make an entry. and suddenly this FMFA2014 came out of nowhere pop up in my mind.

There is some people that blaming the government for the issue..i don't think it's fair to put a blame on someone just like that. They said their accusation have a reason..and the reason is "why the government can simply approved this kind of event?"

and i was like.......are u from the other side? (pembangkang) 
and u there...stop thinking what are u thinking right now. the statement and question above does not mean that i'm on the government side. like the title of the entry. i was just saying that not fair to do such thing.
and mungkin yang luluskan event tu menteri bukan Islam ke...haa..kita tak tau kan..

why am i saying like that?
a few days ago, i was just sitting at KL Central while reading the news about the FMFA2014
 there is this chinese girl that came to me and said that they (chinese,indian,christian,the non-muslim)
were the one that want this kind of event. 
and from my observation the government was trying to be equal with their people (rakyat).

even the chinese girl said to me.."it is them (muslim that went to the event) that should be blame. why were they decided to go to the event when they already know what kind of event is that. and why were they taking that drugs. we also went to the fmfa..but we just went there to listen to music and dancing. not taking drugs and kill ourselves.if the government blocked this event. i'll provoked them (government) why that muslim can have their nasyid concert and we can't have ours? malaysia is not Islam country (negara Islam)."

and after that i was like........speechless. -.-" 
berani betul budak cina tu...nak provok kerajaan katanya...even fifah tak tau nak balas apa..
last-last fifah senyum je..sebab kalau salah jawab kang tak pasal buat drama je tengah-tengah stesen tu..budak cina tu pulak beriya je cerita kan..so smile is the best way that i can think of..huhu
tapi bila pikir balik...betul jugak..negara kita ni bukan negara Islam..so yang bukan Islam ni mesti la berebut-rebut nak tuntut hak mereka..kononnya laaaa...
haih...this issue is quite tough..so lets stop talking about that. 

serius..fifah pun tak tau nak conclude apa dari isu ni. that's why fifah letak title tu just saying..
takut la nanti ada orang kata fifah ni memihak kepada pihak ni la..pihak tu la...padahal tak pun!
sebab kita tak ada bukti untuk menuding jari kepada siapa-siapa
so biar Allah je yang menilai apa yang mereka lakukan
dan biar Allah sahaja yang menghukum mereka.
bukan apa..takut nanti apa yang kita cakap tu menjadi fitnah bila kita sesuka hati menuding jari kat orang

If la ada yang tanya pendapat fifah..fifah akan cakap pihak kerajaan & pembangkang sepatutnya bersatu-padu. sebab setiap orang ada kelebihan dan kekurangan. so mungkin kekurangan yang kerajaan ada tu boleh dilengkapkan dengan kelebihan yang pembangkang ada. begitu juga sebaliknya. sebab fifah sedih bila tengok kita sesama muslim saling berpecah-belah hanya kerana parti. kalau ikutkan yang akan kita bawa ke kubur nanti agama kita bukan parti kita.

So cukup la membebel untuk hari ni...lain kali membebel lagi. haha.. :D
nak kena sambung tulis buku log untuk internship ni.
bubye semua...

Wassalam... :)

Sunday, January 5, 2014

2013 Vacation Trip

Assalamualaikum wbt.. :)

Hai semua..maaf la tak dapat nak update selalu sejak masuk tahun 3 ni. Serius sangat sibuk tahun ni. Hmm..entah la apa jadi dengan paper final semester ni. argghhhhh...

okay..STOP cerita pasal study kejap. kita release tension sebentar dengan bercerita pasal HOLIDAY!!!
ke lagi stress cerita pasal holiday in the middle of final exam week? Hee..tak kisah la. nak cerita jugak! :D


Oh..sebelum tu..nak ucapkan Selamat Tahun Baru untuk semua. Semoga tahun 2014 ni memberi lebih manfaat kepada kita semua. InsyaAllah..Amin. :)




Untuk tahun 2013 yang lepas, fifah ada pergi 3 holiday besar dengan family. I mean besar tu like more than 2 days laa..sebab kalau holiday yang 2 days and 1 night tu selalu je fifah pergi dengan family. Sebab ayah memang rajin bawak kitorang adik beradik ni berjalan kalau semua ada kat rumah. Yelah..sekarang ni susah nak ada kat rumah serentak..sebab jadual kami adik beradik semua berbeza. Fifah degree, Adham diploma dan Adib yang bongsu tu plak sekolah menengah. So memang susah la kan nak cuti lama bersama.

Bulan September yang lepas fifah and family bercuti ke Penang. Sebab bercuti ke sana..salah satunya adalah adik fifah yang Adham tu ada kat situ. Then sebab ayah dapat voucher bermalam kat Hotel Equatorial Penang masa ayah masuk tournament golf. So enjoy my Penang Holiday photos.


Keretapi Bukit Bendera
At top of Penang Hill

My lovely Ibu and Adham






My Lovely Parents! :)
Kebetulan masa fifah tengah exam midsem..ada plan nak pergi Hatyai. Actually holiday tu pakcik fifah yang rancang..so keseluruhan yang pergi hatyai haritu dalam 40 orang. Ramaikan? biasalah...big happy family. tapi ayah,ibu and adik-adik fifak tak join sebab ada hal lain. So fifah je yang pergi. Enjoy the photos!  






Shopping!!! :)


Thailand = Tomyam Original





Untuk penghujung tahun 2013 pulak..fifah and family bercuti ke Langkawi :)
fifah excited lebih sebab fifah celebrate befday fifah kat sana! :D disebabkan entry ni khas untuk bercerita mengenai holiday..befday nanti fifah buat entry lain. hee...so enjoy the photos!










Langkawi Cable Cab


Dah habis semua album diselongkar..hehe..rasanyer dah boleh stop kat sini kot. Nanti fifah update pasal befday pulok..haha..suka pulak kannn... :D

Wassalam... :)